CATATAN TERBARU

Thursday, 22 December 2011

asam garam dalam kehidupan .

ASSALAM blogger ;) . hari nih aku taknak story apa-apa yang berkaitan dengan aku . even adalah sikit-sikit sisa nya . HIHI . malam nih aku nak share satu teks yang pernah diskrip oleh someone . siapa tuh takimportant but bolehlah serba-sedikit memberi kita satu pemikiran terhadap something kat dunia nih . takpon untuk masa depan kita juga . ;D .

*hayati teks ni okayy !
`dalam fb ni mudah je bg sy,, jika di kaji nama LAMAN SOSIAL FACEBOOK dan ape tu sosial,, pada sy mudah,, sebab tu sedikit waktu dahulu ade kua kat tv,, ade ulamak sebarkan dakyah tp kene komen kaw kaw,, sebab kat sini x sesuai..
yup pemalu,, dan sy ni suke ambil perkara mudah dalam hidup,, contohnya sy ngan awak x kenal dan x mgkin akan berjumpe,, jika awak remove sy pun sy x rase ape2,,
cume bezanya sy dalam ni lantang nk suarakan ape2,, dari di luar sini yg hanya diam x banyak cakap,, x masuk pengalaman sedikit,, bila dalam fb ni,, sekurang2nya sy faham telatah2 ramai org berbanding di luar
sy nk bersembang,, bukan seperti separuh org yg hanya sekadar ade fb dan nk mempunyai ramai kenalan atau nak tunjuk rakan die yg ramai,, tp hanya sekadar 2 3 org je yg die kenal, sy fikir mudah je,, bila dan sampai bila kita harus maen fb?? x mgkin sampai mati,, x mgkin dh kawen akan chat mcm sekarang,, sok luse dorang tukar pic dan nama pun dh x kenal,, ape lg yg nak di harapkan selain hanya sekadar teman chat
cube tengok separuh dr rakan fb,, hari ni berhubungan ngan si polan,, selang seminggu dah putus,, x sampai 5 jam dah ade perhubungan baru,, muke nampak alim tp jika sy fikir2,, pempuan yg mudah ganti2 cinta ni ade lah pempuan yg akan curang di belakang hari,, lain la org putus cinta,, setahun dua baru boleh terima yg lain,,,
seya suke memandang sesuatu dan berfikir,, memang sy pendiam,, sy pegang satu je dalam hidup,, jangan jd munafik,, pasti akan selamat dan di senangi semua,, awak mesti faham kan ape tu munafik,, org munafik ade lah org yg paling jahat dr segala kejahatan,,
tetap pempuan yg salah,, lelaki memang tugas die menekel perempuan,, jika x kuat iman,, dapatlah pd lelaki tu,, dan lelaki akan terus memilih dan memilih tuk menjadikan satu pasangan yg sesuai dengannya,,
sampailah die betul2 jumpa,, baru die akan setia,, mcm lembu di cucuk hidung
xkan perigi nak cr timba,, mesti lelaki yg mulakan,, lelaki bleh kawen 4 dan pepuan hanya leh kawen 1, sebab tu lumrah manusia,, lelaki jika dh ade satu pun akan tetap cr yg lain.
hehe,, nak bantah gak,, kan sy kata separuh rakan fb,, bukan semua rakan fb atau semua perempuan di dunia,,memang betul la awak cakap x semua pepuan mcm tu,, sy pun x kata semua
permikiran sy dalam fb ni dengan telatah2 manusi yg membuatkan sy berfikir dan inilah pengalaman,,
bukan cmtu,, adat la dalam percintaan tu ade putus,, yg sy maksudkan,, bila dah putus,, mudh ade peganti,, cinta tu mudah di dapati, faham x setakat tu,, pas awak ptus ade lg lelaki yg akan tackle awak,, jika betul awak syg dan cintakan yg sebelumnya,, pasti xkan terima cnta yg datg tu walau cmana hansome pun,, sebab bila jujur dalam percintaan,, jika dah putus mesti nk tunggu jika ade nak sambung semula ke atau salah sorg nyesal dan minta di teruskan,,
baru cinta tu nampak,, bila asik tukar2 je sampai setahun tu 9 org kapel,, sape nak di persalahkan,, mestilah diri sendiri,, jika kita dh kapel 10 org,, 10 10 tu putus,, mane yg salah,, 1 ke atau yg 10 tu?
xkan 10 tu same je perangai sedangkan yg 1 ni perangai memang dah cmtu,, jngankan 10,, 100 pun tetap same,, dan bila putus mesti yg 100 tu akan di persalahkan,, tol x,, lumrah hidup.. sukar kita nak tahu silap kita
restu ibu bapa bila kita dh betul2 jumpa pasangan hidup.. die akan merestui ape kehendak kita,
yela/
sy xrase pun ni satu dosa, ustad sy pun mengatakan x salah atau dosa,, cume x senonoh je,, melainkan bersentuhan
bukan,, jatuhnya dosa ade lah perbuatan, jika cakap lucah x dosa,, cume org terikut ntah mana2 org ntah yg cakap lucah2 tu dosaa,, jika dosa,, setiap guru dan pensyarah yg mengatakan setiap perkataan lucah tu banyak la dosa,, ape lagi perunding rumahtangga
cume jatuhnya x senonoh dan x sopan jer
sebab tu kita kene tahu ape tu munafik baru kita dapat pecahannya
bila sy suke tengok rupe tu lebih baik,, buat ape bercinta jika sy memalingkan muka atau jemu
sy ckp x ikiut skrip lakonan,, tp ni pd pandangan mata sy
tu memang perlu,, jika xde ekhlak pun,, jika dh cinta,, pasti boleh ubah atau berubah,, contoh la imam2 tu.. cmana baik nye sekali pun,, belum tentu ade yg nk kawen,, mksudnya,, bukan akhlak yg pertama,, tp perlu!`

HAHA . amacam ? ala-ala ahli falsafah tak yang bagi free -free teks nih kat aku . bytheway aku hargainya sangat-sangatlah . bukan aku nak perlekehkan pon . ada betul jugak apa yang sidia cakapkan tuh .



*aku tetap senyum walau apa dah terjadi . apakan daya . itulah TABIAT aku ! (^_^)
(asam garam dalam kehidupan )

  • at-10-tion : tapi sayang aku tak lagi dengar cakap-cakap dia yang merdu tuh lagi ? mood : notstable !


No comments:

Post a Comment